Колеги, сърдечно благодаря за отговорите ви.
Моето мнение, е че дохода попада в параграф 1, т.26и. Сега се връщам от НАП и потвърдиха този отговор.
Ще се съобразя с изискванията и на проекта, но както по-горе колегите писаха собственик на ЕООД не може да бъде на трудов договов в същото това ЕООД.

Здравейте колеги,
 
моля за помощ по следния казус:
 
Дружество "Х" ЕООД с работещ собственик, самоосигуряващо се лице.
 
Дружеството изплънява проект по европейска програма. В бюджета на проекта има перо координатор на проект. Тази длъжност се изпълнява от самоосигуряващия се собственик.
 
Въпросът ми е: какъв е вида на този доход за самоосигуряващия се собственик ?
 
1. Доход от трудови правоотношения съгласно параграф 1, т.26, буква и от ДР на ЗДДФЛ  или
 
2. като възнаграждение по граждански договор с 25% нормативно призвнати разходи?
Този тип лицензиране с изпити, е меко казано пълен абсурд. ИДЕС ще иска да ни изпитва дали знаем абсолютно всичко в областта на счетоводството. Счетоводството е необятна материя, едни колеги знаят тънкостите на производствени фирми, други на транспортни фирми, трети на туристически услуги и т.н. и т.н. Считам, че един уважаващ себе си професионалист е наясно, че е невъзможно да рабзира от тънкостите на всички бизнеси и си подбира клиенти според компетенциите си.
Същото е и с професията юрист и лекар. Учи се 5-7 години цялостно право, обща медицина в следствие, на което когато ни трябва юрист или адвокат, не търсим просто АДВОКАТ, търсим адвокат с опит в Търговското право, или пък в Наказателното право. Същото е и при докторите!
Обаче НЕ! СЧЕТОВОДИТЕЛИТЕ трябва ежедневно, ежечасно, ежеминутно да знаят всичко! За това да ги изпитваме редовно!
Не ни стига, че клиентите ни, искат освен да сме счетоводители, да сме и юристи, но и ИДЕС се присъединява към искането съставителя на финансови отчети в България да разбира от всичко в професията.

Уважаеми одитори, много ви моля заловете се за работа, а не си търсете начини да припечелите от кухи дейности. Влезте на пазара на счетоводни услуги, предлагайте такива и изкарвайте хляба си с честен и смислен труд.
Това което, може да се направи за защита на професията ни, е да се следи изпълнението на ЗСч относно изискванията за съставител на финансови отчети.